Jakie wydruki? Nie bralem, bo nawet nie wiem czy w tym systemie da rada zrobic.
Nastepnym razem pojdziemy do BC, to beda. Albo mozna wziac kartke i recznie spisywac.
Może ktoś ma na wierzchu i odrysuje kształcik uszczelki.
Jakby ktoś był zainteresowany materiałem to kryngielit powinien spełnić zadanie. (sugeruje wykonanie zaślepki z blaszki 0.8-1 mm)
Ktoś na aukcji Allegro handluje ale jak dla mnie troche za drogo chce .
No właśnie nie chce sie utetłać :lol: , ale chyba nie ma wyjścia.
Redbull'ówka na niedługo starczy(przepali i przedmucha), jej sprawdzalność polega na łatwości obróbki nożyczkami do papieru.
Blacha miedziana jest fajna bo miękka i po dokręceniu połączenie bedzie szczelne, ze stalowa może być różnie.
...może juz skończe bo mnie ekolodzy pogonią
Shadoon, poszukaj bo bylo juz o tym na forum.
Nawet pokazywalem zdjecia kolektora ssacego co sie dzieje w dolocie po ~50kkm.
W skrocie, chodzi o to ze poprzez zawor EGR czesc spalin wydechowych wraca spowrotem do dolotu, co owocuje czystrzymi spalinami.
Jednak spaliny w polaczeniu z pojawiajacym sie z odmy olejem powoduje powstawania mazistego nagaru w kolektorze ssacy i zmniejszenia jego droznosci.
Jak ktos ma ekologie w d... to moze sobie zaslepic wlasnie ta powrotna rurke, tak by spaliny nie wracaly.
Tylko tutaj uwaga! W niektorych autach z nowszym oprogramowaniem ECU, moze powodowac to bledy i trzeba EGR dodatkowo wylaczyc w programie.
Ja generalnie mam wywalona cala przepustnice EGR.
[ Dodano: 12 Gru 2005 04:03 pm ]
Aha i jeszcze jedno. EGR jest rowniez odpowiedzialny za gaszenie silnika, tak wiec po jego wywaleniu silnik gasnie "twardo".
"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść" STOP ECO-TERRORISM!
No ja w sumie jestem absolwentem ochrony środowiska Więc nie mam tak w d... tego, bo się na studiach trochę uczyłem o tym i o tamtym Naturalnie, że nie jestem zwolennikiem przeróbek, które w konsekwencji powodują większą emisję spalin :|
Ale nie jestem dewiantem (jak i znakomita większość ludzi po moim kierunku) przypinającym się do drzew. :szeroki_usmiech Ochrona środowiska to umiejętność koegzystencji człowieka z przyrodą a nie stawiane przyrody ponad wszystko. "Głód dziecka jest ważniejszy od ochrony zwierzęcia mogącego być potencjalnym pokarmem dla tego dziecka" - taka maksyma w wolnym tłumaczeniu...
Powinno się zatem robić wszystko żeby chronić przyrodę, ale pamiętać przy tym, że pewne rzeczy są nieuniknione.
Tak tylko jeszcze powiem, że np. budowa autostrady jest jaknajbardziej proekologiczna, patrząc na to z tej strony że ruch jest uporządkowany, zabezpieczony, dodatkowo zmniejsza się ruch na siatce dróg lokalnych / krajowych. Pod warunkiem tylko odpowiendniego zaplanowania trasy autostrady.
Co do samych samochodów: szkodniki :idea: , ale co zrobić? Staram sie tylko minimalizować zużycie paliwa (ograniczając korzystanie z samochodu, kiedy mogę pojechać gdzieś np. rowerem :idea: ). Nie zmienia to faktu, że interesuję sie samochodami - zrezygnować z motoryzacji nie ma w moim przypadku mowy :diabelski_usmiech
GRUNT TO UMIAR
[ Dodano: Wto 13 Gru, 05 00:18 ]
Zamieszczone przez Purchawa
Zamieszczone przez gulinski
...może juz skończe bo mnie ekolodzy pogonią
:lol:
A widzisz tu jakis? :wink:
hehe
Octavia Ambiente (ICE) 1.6 i Octavia II FL ELEGANCE 1.4 TSI
latwo jest go zaslepic samemu??
gdzie to dokladnie jest??
Kazdy, kto potrafi posluzyc sie kluczem i czyms do ciecia blachy nie powinien miec z tym problemu.
Tutaj widok na zawor EGR i pozostalosci po wezyku laczacym zawor z wydechem:
W miejscu gdzie widac dziure standardowo jest wezyk. My go calkiem wycielismy.
Jak tez widac, pod flansze podlozona jest miedziana blacha i w ten sposob najlatwiej go zaslepic. W tej chwili mam wywalona cala przepustnice EGR i po kolopocie.
Odgrzebuje kotleta, bo chce u siebie zaślepić EGRa i potrzebuje info.
Tylko tutaj uwaga! W niektorych autach z nowszym oprogramowaniem ECU, moze powodowac to bledy i trzeba EGR dodatkowo wylaczyc w programie.
Ostatnio EGRa próbował zaślepiać Dawid i się nie udało tzn. po zaślepieniu kompa srał błędami i jego ECU nie dało się wyłączyć tej części związanej z EGR. Czy ktoś wie od której wersji ECU lub w jakich silnikach można programowo wyłączać EGRa?
Chodzi mi to czy w są przesłanki ku temu, że w moim ASV przejdzie ten zabieg bez problemów?
Czy ktoś jeździ ASV z zaślepionym EGR i nie miał problemów z całą operacją?
czym moze grozic zbieranie sie nagaru w kolektorze ssacym?
Zmniejszeniem jego droznosci, a co za tym idzie mniej powietrza = gorsze osiagi.
Jednak za nim sie nazbiera tyle nagaru zeby zatkac calkiem kolektor troche czasu minie.
Choc chyba na forum MT ktos pokazywal juz takie przypadki.
[ Dodano: Czw 11 Maj, 06 12:17 ]
Zamieszczone przez BioBogon
Ostatnio EGRa próbował zaślepiać Dawid i się nie udało tzn. po zaślepieniu kompa srał błędami i jego ECU nie dało się wyłączyć tej części związanej z EGR. Czy ktoś wie od której wersji ECU lub w jakich silnikach można programowo wyłączać EGRa?
Jezeli sral bledami to musial cos zle zrobic z zaslepieniem :!:
Ogolnie po zaslepieniu moze sie pojawiac blad, ale nie uniemozliwia ona jazdy.
W kazdym oprogramowaniu ECU napewno da sie wylaczyc EGR, tylko trzeba wiedziec w ktorej mapie to zrobic.
odgrzewam kotleta..... gdzie to dokładnie zaslepic :? przy samym zaworze EGR gdzie idzie jakas taka rurka?? czy własnie nizej przy tej ruce?? mialem to zrobic dzisiaj ale zostawiłem w spokoju :? bo nie jestem pewien
Odgrzebuje kotleta, bo chce u siebie zaślepić EGRa i potrzebuje info.
Chodzi mi to czy w są przesłanki ku temu, że w moim ASV przejdzie ten zabieg bez problemów?
Czy ktoś jeździ ASV z zaślepionym EGR i nie miał problemów z całą operacją?
ja wiem ze ASZ to nie ASV ale moge sie podzielic obserwacjami... bo zupelnym wywaleniu przepustniczki EGR'a wyskoczyl blad (rownie dobrze mogl byc spowodowany nieszczelnym dolotem i uciekajacym cisnieniem doladowania) po skasowaniu nie pojawil sie przez dobre 500km... a pozniej to juz byla korekta :szeroki_usmiech
Ja mam caly zapocony ten zawor. Ogladalem dzis Tvn Turbo i pokazywali octavie tdi omawiali zawor ,ze jak zapocenie to cos z turbina a przplywomierz psuje sie przez brud w pojemniku gdzie jest filtr powietrza (dostaje sie przez nieszczelnosci ).
Wiem ,ze niektorzy nie maja zapocobych tych zaworow ja mam 71tys i mam .
Umowilem sie do Aso na sobote . w niedziele koniec gwarancji
nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
Dzisiaj wybije rowne 90kkm i ten krociec do odmy jest zapocony na pocowaniu, EGR jest zafajdany olejem oraz jakims syfem czarnym, a rury do IC maja taka mgielke olejowa.
W wolnej chwili juz zostalo postanowione, rozloze to wszystko w cholere wyczyszcze i zaslepie ten EGR zobaczymy co to da :szeroki_usmiech
Dzisiaj wybije rowne 90kkm i ten krociec do odmy jest zapocony na pocowaniu, EGR jest zafajdany olejem oraz jakims syfem czarnym, a rury do IC maja taka mgielke olejowa.
W wolnej chwili juz zostalo postanowione, rozloze to wszystko w cholere wyczyszcze i zaslepie ten EGR zobaczymy co to da :szeroki_usmiech
tak jak patrze po swoim to nie pozbedziesz sie olejowego nalotu bez odlaczenia odmy... EGR to spaliny, olej (opary) leci z odmy :?
Komentarz